Webwinkel starten voor beginners

Webshop dame

Webwinkel? Waar moet ik beginnen?

Je loopt al een tijdje rond met het idee om een webwinkel te starten, maar je weet eigenlijk niet waar je moet beginnen? Als je zoekt op webshop of webwinkel krijg je zoveel zoekresultaten dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Waar begin je? Welk systeem gebruik ik? Hoe onderhoud ik het? Dat zijn een aantal vragen die bij je op zouden kunnen komen. Lees dan vooral verder, want in dit artikel ga ik proberen wat dingen duidelijk te maken.

Welke systeem voor mijn webwinkel?

Voor het opzetten van een webshop zijn er diverse mogelijkheden. Je kunt gebruik maken van kant en klare oplossingen, zoals Mijn Webwinkel. Voordeel is dat het eenvoudig is en relatief weinig kost per maand. Nadeel is dat de mogelijkheden vrij beperkt zijn (denk hierbij aan EV SSL-certificaten, aanmaken van complexe producten, modules om je shop uit te breiden). Ook vind ik persoonlijk dat alle shops op elkaar lijken, omdat er gewerkt wordt met standaard thema’s.

Je kunt ook een webwinkel opzetten met een open source systeem zoals Drupal Commerce, Woocommerce, Zen Cart, Magento of andere systemen.
Het grote voordeel van open source software is dat het vrij te downloaden en te gebruiken is. De populairste systemen: Woocommerce (WordPress) en Magento hebben een grote community van ontwikkelaars die modules ontwikkelen die gratis of voor een relatief klein bedrag aan te schaffen zijn.
Mijn persoonlijke favorieten zijn Woocommerce en Magento. Beiden hebben een hele grote community en worden actief doorontwikkeld. Daarom zijn dit wereldwijd ook 2 favoriete systemen. Magento wordt gebruikt door grote bedrijven en biedt veel mogelijkheden. Voorbeelden hiervan zijn Louboutin en Ford . Woocommerce heeft echter ook voordelen.

De voor en nadelen even op een rijtje:

Magento logo

Magento

Voordelen:

  • Ongeveer een vijfde van de top e-commerce platforms is Magento, wat het tot de meest populaire webwinkel software maakt.
  • Magento is een robust platform met veel functionaliteit
  • Actieve community
  • Schaalbare oplossing, dus geen noodzaak om te switchen naar een andere platform bij groei van je bedrijf

Nadelen:

  • Magento is nogal een ‘zware’ applicatie, dus je moet iets meer investeren in servercapaciteit. Overigens is dat wel steeds minder een probleem aan het worden met de dalende prijzen voor servers en hosting.
  • Voor sommigen is het wellicht wat complex. De leercurve is wat stijler.

woocommerce

Woocommerce

Voordelen:

  • Woocommerce is relatief eenvoudig te installeren en te onderhouden.
  • Het is gebaseerd op WordPress en werkt dus op relatief goedkope hosting
  • Grote community, dus veel support beschikbaar

Nadelen:

  • Opschalen is lastig, je zult dan over moeten stappen naar een nieuw platform

Wat er nog meer nodig is voor een webwinkel

Na de keuze van de software begint het natuurlijk pas. Je moet dan bijvoorbeeld kiezen waar je je webwinkel gaat hosten? Schaf je een eigen VPS aan of besteedt je het uit?
Ook komen er andere vragen op je af: welk thema ga ik gebruiken? Op welke apparaten moet mijn webshop weer te geven zijn? Heb ik een veilige verbinding (SSL) nodig en zo ja, hoe regel ik dat. Hoe ga ik de betaling regelen en hoe gaat het met bezorging? Daarnaast wil je natuurlijk ook wel weten hoe je de shop moet vullen met artikelen en hoe je de shop configureert.

Om dit allemaal wat makkelijker te maken bied ik binnenkort een cursus aan voor het installeren en configureren van een Magento shop. Neem contact op om meer informatie te krijgen.