SSH voor toegang tot je Synology NAS

Toegang via SSH(secure shell) tot Synology NAS

Voor het beheren van je NAS is het vaak handig om toegang te krijgen via SSH. Hoewel het ook mogelijk is om telnet toegang te geven, raad ik dit ten zeerste af, omdat dit nogal onveilig is. Daarom geef ik je graag even een korte instructie voor het geven van ssh toegang.

Allereerst is het zaak om de ssh service in te schakelen op je NAS. Je schakelt dit in via Configuratiescherm –> Terminal en SNMP
Hierbij zet je een vinkje bij SSH. De service is nu ingeschakeld.

SSH Synology NAS activeren

Vervolgens kun je via SSH je NAS benaderen binnen je netwerk. Je kunt hiervoor een SSH client, zoals PUTTY gebruiken.

Als je de Synology NAS ook buiten je netwerk wilt benaderen, moet je wat aanpassingen doen aan je routerinstellingen. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: zorg ervoor dat je een sterk wachtwoord gebruikt. Je Nas openzetten naar de buitenwereld is natuurlijk altijd een risico en je wilt het hackers natuurlijk niet al te makkelijk maken. Kies daarom een wachtwoord dat niet zo makkelijk te raden of te hacken is.

Je moet dan poort 22 openzetten om toegang te verlenen. Op mijn Sitecom router is het een kwestie van een zg. ‘virtual server’ aanmaken met de bewuste poort.

routerinstelling

Hierna heb je toegang te je NAS via de buitenwereld. Als extra beveiliging moet je trouwens op je DSM 6 NAS eerst sudo user zijn, voordat je commando’s kunt uitvoeren.

De laatste stap is achterhalen wat je publieke ip-adres is via sites als www.watismijnipadres.nl. Dat is het ipadres dat je kunt gebruiken om toegang te krijgen tot je NAS.