Responsive design en Google’s mobilegeddon

Is mijn site klaar voor mobiel?

Het wordt steeds belangrijker dat websites geschikt zijn om te bekijken op een telefoon of tablet oftewel gebruikt maakt van een responsive deisgn. Zeker nu Google heeft aangekondigd dat dit meegenomen gaat worden in de zoekresultaten.

Medio april 2015 gaat het punten kosten als je site niet responsive is. Google straft dit namelijk af en hierdoor zal een site die niet goed wordt weergegeven op mobiel of tablet lager in de zoekresultaten terechtkomen. Hierdoor komen er dus minder bezoekers op je site via de zogenaamde generieke zoekresultaten van Google. Voor een bedrijf is dat een probleem, want het kan je veel omzet kosten. Want wat als je webshop plotseling niet meer op pagina 1 van de zoekresultaten terechtkomt, maar ergens op pagina 3 of verder?

Dolman Design Almelo

Als je bedenkt dat tweederde van de Nederlanders momenteel beschikt over een smartphone is het zowieso een goed idee om dit eens onder de loep te nemen.
Vandaar enige tips om problemen te voorkomen.
Stap 1 is het testen van je website. Google heeft hiervoor een tool ter beschikking gesteld:

https://www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly

Hiermee kun je eenvoudig testen of je site mobielvriendelijk is. Als dat het geval is, dan is er niets aan de hand. Zo niet, dan is het zaak stappen te ondernemen.
De eerste vraag is natuurlijk: in hoeverre is het mogelijk om mijn bestaande site aan te passen, zodat hij wel mobielvriendelijk is. Soms is het mogelijk om de styling zo aan te passen dat de site zich aanpast aan de schermgrootte van de bezoeker.
Maar wellicht is het tijd om je website of webshop te vernieuwen. Als je wilt kan ik je daar mee helpen neem eens contact met ons op om meer te weten te komen.

Mobiele site of app?

Vaak hoor ik vraag: moet ik een mobiele site of een app?┬áHet woord ‘app’ lijkt een soort magisch woord te zijn. Het gaat echter niet om de keuze tussen een mobiele site en een (native) app, aangezien dit toch twee heel verschillende dingen zijn.
Je moet in ieder geval een mobiele website hebben als bedrijf. Dat is geen keuze, maar tegenwoordig gewoon een ‘must’.
Met een mobiele site zorg je ervoor dat je vindbaar bent op het internet. En dat is natuurlijk belangrijk om nieuwe klanten te bereiken, maar ook je bestaande klanten maken waarschijnlijk gebruik van je mobiele site.
Veel bedrijven laten een app ontwikkelen om meerwaarde te bieden aan hun vaste (bestaande) klanten. Een app wordt ontwikkeld voor een bepaald platform of besturingssysteem, bijvoorbeeld Android of IOS en is dan ook specifiek voor toestellen die gebruik maken van dit besturingssyteem.
Een goede mobiele website is platform onafhankelijk en daarom erg geschikt om zoveel mogelijk klanten te bereiken.
Overigens begint sinds de introductie van HTML5 het onderscheid tussen mobiele websites en apps steeds meer te vervagen, maar hierover later meer.