Magento en PHP7

Magento 1.9 en PHP7: een goed koppel?

Magento is door de jaren heen steeds beter geworden: stabieler en sneller. Met de komst van Magento 2 is er ook weer veel veranderd. Veel shopeigenaren zitten echter nog steeds op Magento 1.9. Een upgrade naar Magento 2 is naar mijn mening eigenlijk onbegonnen werk, dus voorlopig zullen er nog heel wat shops op Magento 1 draaien.
Een van de grote voordelen van PHP 7 is een sterk verminderd geheugengebruik. Dat is natuurlijk zeer welkom bij Magento dat bekendstaat als een geheugenvreter. PHP 7 is echt een fantastische verbetering ten opzicht van PHP 5.6. Trouwens, voor degenen die vragen waarom we niet upgraden naar PHP 6? Deze is nooit uitgekomen. Er was een soort pre-release van PHP 6, maar uiteindelijk is deze versie overgeslagen en gaan we dus van PHP 5.6 naar PHP 7.0.

We nemen de proef op de som en gaan upgraden naar PHP 7.

Magento upgrade of patch

Om te beginnen is het altijd verstandig om je versie van Magento bij te houden. Er komen regelmatig security patches uit die je kunt installeren. De upgrades bevatten de nieuwste patches. De laatste update is versie 1.9.3.3. Deze kun je downloaden van de website van Magento.

Het upgraden van je PHP versie behandelen we hier niet, maar we richten ons even op Magento.
In Magento zitten een fors aantal incompatibiliteiten met PHP 7. Dit heeft vooral te maken met functies die eigenlijk al ‘depricated’ waren en nu gewoon niet meer worden ondersteund. Wel wat frustrerend trouwens, want met bijvoorbeeld WordPress heb je dit soort problemen niet.

Dat leidt tot allerlei fouten in je shop. Het uploaden van afbeeldingen werkt niet meer en nog erger: bij de berekening van het totaal generaal wordt de belasting niet meegenomen. Nu kun je handmatig alle fouten opsporen, maar gelukkig heeft Inchoo de nodige bugfixes gedaan en zijn ze zo vriendelijk om dat online beschikbaar te stellen via Github. Pas dit even toe op je Magento installatie.

Dat ging in mijn geval erg soepel en de shops draaiden in no time weer zoals het moest. En de performance? Volgens de benchmarks zou het een snelheidswinst opleveren van 200 tot 300% en eerlijk gezegd lijkt dit niet overdreven.
Samengevat is PHP 7 in combinatie met Magento gewoon een aanrader. Doen dus!