Importeren producten in Magento met Magmi

Magmi Import

Als eigenaar van een webshop loop je al gauw aan tegen de hoeveelheid werk voor het aanmaken van nieuwe producten. Magento is erg compleet, maar bij het invoeren van een artikel merk je dus al gauw dat het erg veel tijd kost per product. Een manier om dit op te lossen is natuurlijk het importeren van artikelen. Hoe pak je dit aan?

Om te beginnen is het natuurlijk van belang dat je beschikt over een bestand van bijvoorbeeld een leverancier. De meest gangbare formaten voor het importeren van producten zijn XML en CSV. Dit zijn bestanden in een gestructureerde layout die kunnen worden gebruikt voor de invoer.
Er zijn natuurlijk (vaak commerciële) modules beschikbaar voor Magento, maar mijn voorkeur gaat uit naar de Opensource oplossing Magmi.
M
agmi is vrij te gebruiken en biedt heel veel mogelijkheden. Een groot voordeel van het programma is dat je rechtstreeks inleest op de database. Dat gaat razendsnel, wat vooral prettig is als je duizenden producten moet inlezen of bijwerken. Er zijn overigens ook tal van addons voor Magmi beschikbaar om het werken nog prettiger te maken.

Magmi installatie

Om te beginnen moet je Magmi downloaden. Je pakt de bestanden uit en zet ze met ftp onder de webroot van je Magento installatie. Je bereikt Magmi dan via de url: https://DOMEINNAAM/magmi/web/magmi.php

Je ziet dan het volgende:

screenshot Magmi installatie voor importeren

En daarmee begrijp je meteen ook wat de grote kwetsbaarheid van Magmi is: je database gegevens zijn zichtbaar per url. En hoewel het wachtwoord natuurlijk niet zichtbaar is vormt dit natuurlijk een risico. Daarom is het dringend noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de buitenwereld GEEN toegang heeft tot deze url. Dat doe je door een .htaccess in de bewuste map te zetten waarmee je iedereen, behalve jezelf de toegang ontzegt. Dat doe je op ip-adres.
Zo’n htaccess bestand zou er dan zo uit kunnen zien (voorbeeld)
# ALLOW USER BY IP
<Limit GET POST>
order deny,allow
deny from all
allow from 111.60.8.30
allow from 146.60.8.33
allow from 168.158.200.241
allow from 92.62.255.250
</Limit>

Het is natuurlijk zaak om even je publieke ip-adres te achterhalen. Dat kun je bijvoorbeeld doen met https://www.whatismyip.com/ . Let op: vergeet dit niet, want je wilt niet dat buitenstaanders toegang krijgen tot jouw database.

Importeren met Magmi voor Magento

De volgende stap is het maken van een importprofiel.
Hierin sla je diverse gegevens op, die je weer opnieuw gaat gebruiken bij een volgende import.

MagmiImportprofiel

Geef het profiel een naam die je herkent voor de volgende keer.

Met Magmi kun je csv bestanden importeren. Deze moet je met ftp eerst uploaden naar een map onder de Magento root, waarna je ernaar kunt verwijzen in Magento.
De volgende stap is het ‘mappen’ van de velden, dat wil zeggen het toewijzen van de bronvelden aan het de velden in Magento.

De columnmapper doet het werk voor je:

magmimapping

Je kunt allerlei velden instellen. Dat vergt wat puzzelwerk, maar als het eenmaal goed staat is het importeren de volgende keer een peulenschil. Het is trouwens wel verstandig om een testje te doen met een beperkt aantal artikelen, en ervoor te zorgen dat in eerste instantie de artikelen op uitgeschakeld zijn.
Als alles ingesteld staan kun je meer artikelen importeren. Dat doe je door te kiezen voor ‘RUN’. In het dropdown menu kun je vervolgens nog kiezen voor een aantal opties, zoals updaten en nieuwe items aanmaken.

magmiRun

Veel succes bij het importeren van producten in Magento!