SSL certificaten gratis bij Letsencrypt

SSL certificaten: waarom belangrijk

Voor de beveiliging van je site is het belangrijk gebruik te maken van een SSL certificaat. Dit zorgt ervoor dat er een groen https symbool zichtbaar wordt, zoals te zien op deze website.

afbeelding ssl slot

De reden voor het gebruiken van een SSL certificaat was aanvankelijk alleen veiligheid: je gegevens worden geëncrypt. Dat zorgt ervoor dat data niet onderschept kan worden door hackers e.d.. Natuurlijk is dat belangrijk bij Banken en dergelijke, maar ook voor bedrijven in het algemeen is dit van belang. Je wilt namelijk niet dat de gegevens die ingevuld zijn op bijvoorbeeld een contactformulier voor iedereen beschikbaar zijn. En als je een webshop hebt, wil je natuurlijk aan de bezoekers laten zien dat je beveiliging serieus neemt.
Een extra reden om te denken aan het gebruiken van een SSL certificaat is het feit dat het betere SEO oplevert. Google waardeert een site die goed beveiligd is hoger. En dus kom je dan hoger in de zoekresultaten terecht.

Welk certificaat moet ik kiezen?

Het is natuurlijk een belangrijke vraag om te kiezen welk certificaat je moet hebben. Je hebt single, multi-domain, wildcard certificaten. Maar daarnaast geven sommige certificaten ook extra opties. Een EV certificaat of ‘Fully-Authenticated SSL Certificate’ bevat informatie over je bedrijfsnaam en de geregistreerde naam van je organisatie. Ook de locatie van je bedrijf is vastgelegd. Het uitgeven van deze certificaten kost wat meer tijd, omdat er tal van verificaties plaatsvinden om te bepalen of je echt de eigenaar van het bewuste domein bent. Ook is er vaak een dekking van een bepaald bedrag mogelijk in het geval het certificaat en/of je website toch gehacked wordt. Zo’n certificaat is relatief duur en vooral bedoeld voor sites waar beveiliging (en een gevoel van veiligheid) erg belangrijk is. Banken maken uiteraard gebruik van zulke certificaten die aan hoge eisen voldoen.

Gratis certificaten

https

Als beveiliging van je site bedoelt is voor het beveiligen van contactformulieren, webshops (betaling via EV ssl) of verbeteren van je SEO, dan zou je eens kunnen kijken naar Letsencrypt.org. Letsencrypt is een organisatie die gratis SSL certifcaten uitgeeft. En wie nu denkt, gratis bestaat niet, komt in dit geval gelukkig bedrogen uit. Letsencrypt geeft certficaten van hoge kwaliteit uit. Er is zelfs een tool voor directadmin beschikbaar om automatisch je site te kunnen beveiligen. Het certificaat is telkens 3 maand geldig, maar je kunt het automatisch verlengen. Overigens is het wel belangrijk dat je toegang tot je server hebt, bijvoorbeeld shell toegang via Putty of anders de mogelijkheid om dit via directadmin te doen.

In een volgend artikel meer over de techniek voor het installeren en updaten van een ssl certificaat.